Német Adóbevallás Készítés és Német Adó-visszatérítés

Mennyi személyi jövedelmadót kell fizetni Németországban?

Németországban a személyi jövedelemadót a befizető állam általános adótörvényei szerint számítják ki. Az általános adótörvények alapján a személyi jövedelemadó mértéke az adózó jövedelmének függvényében változik. A személyi jövedelemadó mértéke általában a következőképpen alakul:

  • Ha az adózó jövedelme éves szinten az úgynevezett adókulcs-küszöb alatt marad (jelenleg például 9.408 euró Németországban), akkor az adózó nem kell személyi jövedelemadót fizessen.
  • Ha az adózó jövedelme az adókulcs-küszöb felett van, de az úgynevezett adómentességi küszöb alatt marad (jelenleg például 13.408 euró Németországban), akkor az adózó személyi jövedelemadót kell fizessen, de csak a jövedelem egy részét kell adóztatni. A személyi jövedelemadó mértéke ilyenkor általában 14% a jövedelem első 9.408 eurójára és a jövedelem többi részére pedig progresszív módon, azaz növekvő mértékben kell fizetni.
  • Ha az adózó jövedelme az adómentességi küszöb felett van, akkor az adózó személyi jövedelemadót kell fizessen a jövedelem összes részére, és a mértéke általában progresszív módon, azaz növekvő mértékben van meghatározva.

Fontos megjegyezni, hogy a fenti adatok csak általános tájékoztatást nyújtanak, és az adómértékek valószínűleg az idők folyamán változhatnak. Érdemes tehát ellenőrizni az adókulcsok és az adómentességi küszöbök aktuális értékeit, valamint a személyi jövedelemadó mértékét is.

A németországi munkavállalónak a bruttó keresetéből levont személyi jövedelemadó, szolidaritási adó és az esetleges egyházi adó a keresetének akár a 35-40%-át is kiteheti. Ezekből az adólevonásokból az esetek többségében lehetőség van adóvisszatérítésre. Így az adólevonások részben vagy akár teljesen visszaigényelhetők.

Személyi jövedelemadó visszatérítéssel kapcsolatban keressen elérhetőségeinken!