Német Adóbevallás Készítés és Német Adó-visszatérítés

Mit kell tudni Németország adózási rendszeréről?

A Németországban élőknek és dolgozóknak rendszeresen adót kell fizetniük a jövedelmük után, amelyet a helyi adóhatóságok gyűjtenek. A német adórendszer összetett, és többféle adófajtát tartalmaz, beleértve az általános forgalmi adót (Umsatzsteuer), az önkormányzati adót (Gemeindesteuer) és a személyi jövedelemadót (Einkommensteuer).

Az általános forgalmi adót az összes áruszállítás és szolgáltatás után kell fizetni, és általában a végfogyasztók terhelik.

Az önkormányzati adót a helyi önkormányzatok szedik be, és az adómértéke eltérő lehet a különböző településeken.

A személyi jövedelemadót a német állam gyűjti be, és a jövedelem után fizetendő adó mértéke függ a jövedelem összegétől és az adózó állapotától (pl. házastársi állapot, gyermekállítás).

Az adókat a német adóhatóságok szabályozzák, és az adózóknak rendszeres adóbevallásokat kell benyújtaniuk a jövedelmük és az adókutat kapcsolódó információk megadásával. Az adózóknak lehetőségük van az adójukat törleszteni részletekben is, ha az adóhatóság úgy dönt, hogy ez lehetséges.

Magyarországtól eltérően németországban progresszív adórendszer van.

  • A progresszív szó jelentése fokozódó.
  • Progresszív adózás során a kisebb jövedelműeket kisebb adóterhek sújtják, míg a nagyobb jövedelműek több adót fizetnek.
  • Németországban 4 adósáv és 6 adókategória van.
  • A legalsó adósáv felső korlátja 8354 Euro.

8354 Euro éves keresetig a német jövedelem adómentes és teljes mértékben visszaigényelhető.