Németországi családi pótlék igénylés


A családi pótlék az Európai Unió tagállamaiban létező alanyi jogon járó adómentes közvetlen állami támogatási forma.


Ki igényelhet német családi pótlékot?

A családi pótlékra jogosultak lehetnek a Németországban nem kevesebb, mint 183 napot dolgozó és jövedelmükből Némtországban adózó magyar állampolgárok, a letelepedési engedéllyel rendelkező külföldiek és az adott tagállamban állandó lakhellyel rendelkező Európai Uniós állampolgárok.

Igénylő lehet:

 • A vér szerinti szülő vagy a szülővel együtt élő házastárs;
 • Az örökbe fogadó szülő;
 • Az a személy, aki a saját háztartásában nevelt gyermeket örökbe kívánja fogadni és az erre irányuló eljárás már folyamatban van;
 • A nevelőszülő, a hivatásos nevelőszülő, a gyám, továbbá az a személy, akihez a gyermeket ideiglenes hatállyal elhelyezték;
 • Akár maga a gyermek is.

Meddig igényelhetek német családi pótlékot?

A német családi pótlék (KINDERGELD) folyósításának kérelmét, az aktuális 2019. évben, valamint 6 hónapra visszamenőleg lehet benyújtani, akkor is ha már nem dolgozik Németországban, függetlenül attól, hogy a gyermek(ek) Németországban vagy Magyarországon él(nek).

A folyósítás a gyermek(ek)

 • 18. életéve betöltéséig,
 • 18-21. életévnél álláskeresés munkanélküliség esetén, illetve
 • 25 éves koráig jár, ha igazolható tanulmányi jogviszonnyal rendelkezik.

Családi pótlék két országban (Németországban és Magyarországon):

A családi pótlék megítélésénél a jogalapban meghatározott elsőbbségi szabály alapján a kereső tevékenység helye szerinti tagállam joga alkalmazandó.

Németországban kétféle jogalapja lehet a német családi pótlék igénylésének: szociális (Sozialgesetz) vagy adózás (Steuergesetz) alapján lehet kérelmet benyújtani.

Alapelv szerint ugyanazon gyermekre, ugyanarra az időszakra vonatkozólag két ország (Magyarország, Németország) teljes összegű családi pótlékot nem fizet. Attól függően, tehát, hogy jár-e már nekünk családi pótlék Magyarországon, az alábbi két típusú családi pótlék igénylésére van lehetőség Németországban:

 1. Teljes összegű német családi pótlék
 2. Németországi családi pótlék különbözet

Teljes összegű német családi pótlék igénylés

Teljes összegű német családi pótlékot igényelhetnek azok a Németországban dolgozó, életvitelszerűen bejelentett lakcímmel rendelkező gyermekes magyar munkavállalók, vállalkozók, akik keresetük után Németországban adóznak illetve munkavállalóként olyan tevékenységet folytatnak, amik alapján a Munkaügyi Hivatal járulékkötelezettségei alá esnek. A várható teljes összegű német családi pótlék összege a következő:

 • 1 gyermek után: 196 €/hónap
 • 2 gyermek után: 392 €/hónap
 • 3 gyermek után: 594 €/hónap
 • 3+ gyermek után 594 € + 227 € (további gyermekenként) / hónap

Német családi pótlék különbözet igénylés

Ha csak az egyik szülő dolgozik Németországban függetlenül attól, hogy kiküldetésben, vagy közvetlenül vállal(t) munkát és a gyermek(ek) után Magyarországon jogosultak állami támogatásra, akkor Németországból kizárólag csak a magyar és német családi pótlék összegének különbözete igényelhető, tehát a németországi családi pótlékból levonásra kerül a magyarországi ellátás összege , majd a kettő közötti különbözet kerül folyósításra. Alapesetben a várható német családi pótlék különbözet összege a következő:

 • 1 gyermek után: 158 €/hónap
 • 2 gyermek után: 309 €/hónap
 • 3 gyermek után: 444 €/hónap
 • 4 gyermek után: 621 €/hónap

Tudta, hogy a német családi pótlék több, mint NÉGYSZERESE a magyar család pótléknak?

Ha esetleg még mindig felmerülne Önben, hogy megéri-e benyújtania német családi pótlék kérelmét akkor nézzünk egy egyszerű általános példát.

Ön Németországban dolgozik, mint munkavállaló, családja és 2 gyermeke Magyarországon él, ott családi pótlék folyósításra jogosult, tehát 26.600 Ft/hó támogatásban részesül Amennyiben jogosult német családi pótlékra és ezzel a lehetőséggel él a két gyermeke után 392 €/hó kb. 125 440 Ft (Euro árfolyamtól függően) támogatást igényelhet, illetve ha a német családi pótlék különbözet folyósítását állapítják meg, úgy ez az összeg a család számára 26.600Ft+392 €/hó támogatást jelent. Ez egy évre összesen 1 824 480 Ft bevételt jelent a családi kasszába!

Németországi családi pótlék ügyintézés:

A Külföldi Adó Bt. csapata teljes körűen vállalja magyar állampolgárok német családi pótlék (KINDERGELD) kérelem igénylésének ügyintézését. Komplex szolgáltatásunk segítségével egyszerűen, nyelvtudás nélkül, 6 hónapra visszamenőleg is elindíthatja kérelmének igénylését!

 • Gyors precíz ügyintézés, segítségnyújtás a dokumentumok kitöltéséhez
 • Nálunk egy helyen készülhet családi pótlék kérelme és német adóbevallása
 • Kedvező fizetési feltétel, fix munkadíj

A Külföldi Adó Bt-nél német családi pótlék kérelem igénylés esetén a teljes ügyintézésnek csupán egyszeri díja van.

Függetlenül attól hány gyermek után, illetve, hogy
visszamenőleg rendeli-e meg az ügyintézést!

Hasznos volt Önnek ez az Információ?
Ismerősei is Szívesen Értesülnének a Német Családi Pótlék igénylés lehetőségéről.
Lájkolja, Ossza Meg vagy Küldje el E-mailben Ön is:

Indítsa el német családi pótlék igénylését. Keressen elérhetőségeinken most: